Høy Kvalitet
Trygg Handel
1-3 dager levering og fri frakt over 500,-
Showroom
 • Ink.Eks.
  MVA
 • 0
 • Ink.Eks.
  MVA
 • 0
  Høy Kvalitet
  Trygg Handel
  1-3 dager levering og fri frakt over 500,-

  20 februar 2023

  Juletreets historie

  Juletreet har en lang historie som strekker seg helt fra gamle Egypt til dagens kunstige juletrær. Juletreets historie begynner med den symbolske bruken av eviggrønne planter i det gamle Egypt og Roma og fortsetter med den tyske tradisjonen med juletrær med lys. Om vinteren når alle andre trær og planter hadde mistet bladene sine var de vakreste trærne de som fortsatt hadde grønne barnåler.

  Tyskland får ofte æren for å starte juletre-tradisjonen slik vi nå kjenner den på 1500-tallet da troende kristne brakte dekorerte trær inn i sine hjem. Noen bygde julepyramider av tre og pyntet dem med eviggrønne planter og stearinlys hvis det var et lite tre. Det er en utbredt oppfatning at Martin Luther, den protestantiske reformatoren fra 1500-tallet, først la tente lys til et tre. Han gikk mot hjemmet en vinterkveld og skrev en preken, og ble overrasket av glansen av stjerner som blinket blant eviggrønne planter. For å gjenerobre scenen for familien, reiste han et tre i hovedrommet og koblet grenene med tente lys. Dette er begynnelsen på juletre-tradisjonen som er blitt så utbredt i dagens samfunn. På 1500-tallet fantes ikke kunstige juletrær, men likevel var det vanlig å ikke ha helt ekte trær, man bygde ofte treet av andre materialer og brukte kun grenene fra et ekte tre.

  Før kristendommen og julen i det hele tatt var påtenkt hadde planter og trær som holdt seg grønne hele året en spesiell betydning for folk om vinteren. I dagens moderne samfunn kunne vi selvsagt hatt kunstige juletrær hele året, men det var ikke noe man kunne gjøre i gamle Egypt eller Roma. Eviggrønne trær og planter skulle også ifølge mytene holde hekser, spøkelser, onde ånder, sykdom og andre fæle ting unna.

  Juletreet har i mer moderne tid vært brukt i det tradisjonsrike kristne feiringen av Jesu fødsel, en tradisjon i de aller fleste norske hjem er å feire jul med et juletre (og i mange tilfeller kunstige juletrær). Likevel er det på ingen måte uvanlig for norske familier å ha et juletre uansett om de feirer Jesu fødsel eller noe helt annet. I moderne tider har vi flere alternativer til de tradisjonelle juletrærne, mange velger nå å i stedet ha kunstige juletrær, det kan være et god alternativ til ekte juletrær.

  I disse dager tar nordmenn ofte en tur til skogen for å velge et juletre (eller kjøper kunstige juletrær), en tur som bestefedrene sannsynligvis ikke tok. Juletreet ble ikke introdusert i Norge fra Tyskland før i siste halvdel av 1800-tallet; til landdistriktene kom det enda senere. Når julaften kommer, er det dekorasjonen av treet, som tradisjonelt ble gjort av foreldrene bak stengte dører i stuen, mens barna venter med spenning utenfor, selv om det nå er blitt mer vanlig å la barna pynte treet før julaften. Å gå rundt juletreet mens man holder hender i en ring og synger sanger er også en typisk norsk tradisjon. Etterpå deles det ut gaver som har blitt lagt under juletreet. Typisk åpnes gavene på julaften, ikke første juledag slik som i for eksempel England.